Új rovatunkkal a leendő érettségizőket szeretnénk egy picit felkészíteni és kész verselemzésekkel segíteni a munkájukat a minél sikeresebb érettségi érdekében.  
Természetesen ez a rovatunk sem jöhetett volna létre úgy önmagában, így szeretnénk megköszönni a támogatást a Dunaújvárosi Szennyvíztisztitó Kft.-nek, ahol most Ön is részesülhet kedvezményes szippantásban.
 
Rovatunk első versére hosszas merengés után esett a választás, köszönhetően blogunk külföldön történt lovas incidensek szakértőjének Lali bácsinak. Köszönjük Lali bácsi.
 
Petőfi Sándor: A természet vadvirága
 
Mit ugattok, mit haraptok
Engemet, hitvány ebek!
Torkotokba, hogy megfúltok,
Oly kemény koncot vetek.
Nyirbáljatok üvegházak
Satnya sarjadékain;
A korláttalan természet
Vadvirága vagyok én.
 
Petőfi már az első két sorban igen kemény hangot üt meg: úgy látszik elég mérges a kutyákra. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen kutyákról is van szó, de valószínűleg édesanyja szomszédjának kutyái lehetnek azok, hiszen róluk korábban már naplójában is említést tett: "Azok a hitvány ebek a szomszédban, majdnem valagamba ékeltek!" 
Viszont a következő sorokban már figyelmezteti a kutyákat, hogy mégis csak jobb lenne ha visszavennének, hiszen koncot fog vetni és az majd ha ki kell olyan kemény lesz, hogy a kutyák megfognak fulladni, mert úgyis lenyomja a torkukon, mint a pinty. Majd azt is a kutyák szemére veti, hogy az üvegházakat is ők nyírbálják, végül pedig egy virágbőrébe bújva azonosítja a költő önmagát.
 
Nem verték belém tanítók
Bottal a költészetet,
Iskolai szabályoknak
Lelkem sosem engedett.
Támaszkodjék szabályokra,
Ki szabadban félve mén.
A korláttalan természet
Vadvirága vagyok én.
 
Említést tesz kedves tanítóiról, akik sosem verték őtet, annak ellenére sem, hogy igen rakoncátlan gyerek volt, bár Petőfi Sándor mindig is úgy vélte, hogy a szabályok azoknak valók, akik félnek valamitől (pl. a kutyáktól). Az utolsó két sor pedig egy már visszatérő elem, köszönhetően annak, hogy nem jutott jobb a költő eszébe, annál, mint, hogy ismét kihangsúlyozza, hogy ő bizony egy vadvirág. Viszont még mindig nem tudjuk, hogy pontosan milyen vadvirág.
 
Nem virítok számotokra,
Árva finnyás kóficok!
Kiknek gyönge, kényes, romlott
Gyomra mindjárt háborog;
Van azért, ki ép izléssel
Üdvezelve jön elém.
A korláttalan természet
Vadvirága vagyok én.
 
Petőfi a harmadik versszakban, már szleng szóhasználattal él (ez a gettós múltjából maradt meg) és megjegyzi, hogy ő bizony nem vírit a kis buzik számára, akiknek valószínűleg nem sokára úgyis hasmenésük lesz. Viszont említést tesz barátairól, akik mindig előre köszönnek, mert ilyen jól neveltek. Végül pedig ismét megrögzött állítja, hogy de ő akkor is vadvirág, ha mások bele döglenek is.
 
Hát azért nekem örökre
Szépen békét hagyjatok;
Ugysem sok gyümölcsü munka:
Falra borsót hánynotok.
S kedvetek ha jön kötődni,
Ugy kapkodjatok felém:
A természetnek tövíses
Vadvirága vagyok én.
 
Az utolsó versszakban a költő, azért mégis udvarias lesz és megkéri a kedves kutyákat, hogy jobb lenne ha békén hagynák őt, mint vadvirágot, tehát jobb lenne, ha többet nem vizelnék le, de ha már mindenképpen kijön belőlük valami, akkor hányjanak a falra borsót példának okáért. 
Viszont felhívja az ebek figyelmet még utoljára arra, hogy ha esetleg mégis szemet vetnének rá és igényük támadna lepisilni őt, akkor tökön szúrja őket.
 
Petőfi a verset Pesten írta, egy padlófűtéses házban, pezsgőfürdőzés közben, 1844 december hatodikán. A vers megírása után megtisztogatta csizmácskáját, majd pedig tejet és süteményt is készített a Mikulás számára. A verset pedig másnap, december 7-én postázta az anyja szomszédjának, a címzett megnevezéséhez mindössze csak annyit írt, hogy: "Hitvány ebek!"
 
Petőfi a képen látható szegény pávának a tollaival írta ezt a verset.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr973262520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása