Az oroszlán egy nagy fogú és tömegesen büdös állat. Tartása ezért semmiképpen nem javasolt, még az álmos könyvek szerint sem. Ez az állat leginkább az afrikai szavannákon érzi jól magát, bármit is állítsanak az állatkert igazgatók.

Az oroszlán népszerű a gyerekek és az orvvadászok körében, előbbiek az oroszlánt szépsége és fensége miatt kedvelik, míg az utóbbiaknak csak nem áll fel.

A fiú és a lány oroszlán nem egyforma, legnagyobb különbség köztük az, hogy a fiú oroszlánoknak kukijuk, a lány oroszlánoknak puncijuk van, de erről bővebben David Attenborough - Az oroszlánok szaporodása test közelből avagy oroszlán jelmezt öltöttem c. dokumentum filmjéből tájékozódhatunk.

Az oroszlánok leginkább antilopokkal, zebrákkal illetve különösen lassú afrikaiakkal táplálkoznak. De szeretik a mézet, a vajas kukoricát és a babot is, habár utóbbi eléggé meghajtja őket.

Az oroszlánok népszerűségét jelzi egyébként az is, hogy rengeteg rajzfilmben és szexlapban szerepelnek. A sztárok világában is kedvelik ezt az állatot. Ganxsta Zolee és barátja Kartel például így nyilatkoztak bloguknak: "Az oroszlán király!". A miniszterelnök szóvivője, Szíjjártó Péter cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Érdekes tény egyébként, hogy az oroszlánt tartják az állatok királyának, pedig se fux nincs a nyakában, valamint a bálnának nagyobb a farka. Bár az oroszlánnak kettő is van.

Az oroszlánt könnyű felismerni sörényéről, amit azért növesztenek, hogy cukinak látszódjanak, ennek ellenére mégsem szeretik ha simogatják őket, érdekes kettőssége ez az oroszlán létnek.

Az oroszlánok a különböző népek kultúrájában is nyomot hagytak, például Srí Lanka nemzeti zászlaján és címerén is látható egy oroszlán (valószínűleg ugyanaz a példány állt modellt), illetve a helyi néphagyomány úgy tartja, hogy az első ottani királyok egyikének egy oroszlán volt az apja. Hát... szegény anyja.

A mellékelt képből is jól látszik, hogy a kötelező fogorvosi szűréseken az oroszlánoknak is részt kell venniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr923185295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.