A katicabogár egy alig észrevehető békés kis állat. "Csak úgy van" - mondják a laikusok, pedig a katicabogár egy igazán szeretni való és jó kedélyű haszonállat.

Magyarországon egészen a török megszállásig szolgálták ezek a nemes lelkű élőlények a magyarokat. A szegényebb sorokból származó emberek katicával szántottak, illetve a drága postagalambok helyett is gyakran használtak postakaticabogarakat. A katicák a házimunkába is segítettek, gyakran ők jártak le a folyóra mosni.

Aztán a törökök betörésekor minden megváltozott, a magyar lakosság felhívta a katicabogarak figyelmét arra, hogy szálljanak el, mert jönnek a törökök, akik sós kútba és kerék alá teszik a szerencsétlen állatokat, végül pedig a bogáranatómiára fittyet hányva agyon is lövik őket. A kutatók a mai napig nem jöttek rá arra, hogy mi állhat a törökök és a katicabogarak évszázados harcának hátterében.

A katicák általában piros és fekete színűek, a hátukon fekete pöttyökkel, amelyek a katica fejlettségét jelzik. Viszont fontos tudni, hogy amelyik katicán nincs pötty, az csak álkatica, hiszen csak a pöttyös az igazi.

A katicabogár kedvenc tápláléka a tetűbogár, amit egy kis mojitoval szeret a legjobban leöblíteni. Persze ettől függetlenül a katica nem nevezhető sznobnak, hiszen a sört is ugyanolyan jó kedvvel hörpinti be apró kis pocakjába.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a katicabogarak jól tudnak repülni, vagy ahogy az ismert közmondás tartja, minden katica tud repülni, de nem minden repülő tud katicabogárulni.

A katicabogarak népszerűségét továbbá az is jelzi, hogy óvodáskorú gyerekek és szüleik gyakran választják jelképül ezt a kis állatot. Persze ez esetben fontos, hogy a szülő ügyesen beletudja hímezni a katicabogarat a gyermek alvós párnájába és törölközőjébe, hiszen másképpen fabatkát sem ér az egész.

A fenti képen jól látható, hogy a katicák sem vetik meg a szex örömeit.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr993195225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása