Mátyás király régen született és régen is halt meg, ennek ellenére mindmáig a legnagyszerűbb magyar király. A második helyen azért szorosan követi őt Orbán Viktor, legalábbis a facebook.com/orban.viktor weboldal szerint.
Mátyás annyira kedvelt volt, hogy még a népmesékbe is beleszőtték, ahol is álruhában járta a világot és tette az igazságot és jól megfingatta a gazembereket. Orbán nem álruhában jár és nem csak a gazembereket fingatja meg - sóhajt a nép.

Mátyás király kis korában nem volt király, de azért boldog gyerek kora volt, bár akkor még nem is volt facebook. Ezért gyakorta játszott az udvaron nándorfehérvári diadalosat, mert azt meg az apukája nyerte meg. Menőbb is volt kortársainál emiatt, de sose hencegett ezzel, mert már akkor is igazságos volt.
A haját már fiatalon növeszteni kezdte, mert mint naplójában írta: "...a Lukács Lacinak is nagy haja van és mekkora király." Mátyás számítása bejött ő is nagy király lett.
A Duna jegén koronázták meg, aminek Mátyás saját bevallása szerint nem annyira örült, hisz csak jégkorizni ment oda a haverokkal.

Viszont hamar rájött, hogy királynak lenni király. Sokkal jobban ment a csajozás és az éjszakai bárokban is mindig a VIP szobában kötött ki.
Mátyást a nép nem tartotta túl vonzónak, de Mátyás nagy ívben szart erre, mert annyi pénze volt, hogy azt kapott meg, akit csak akart, egyszer még majdnem III. Frigyes is meg volt neki, de aztán kiderült, hogy az csak egy imitátor volt. Mátyás ekkor csalódott elsőre olyan igazán nagyot. A második nagy csalódása az volt, hogy csak az ezresre került fel, bezzeg a Deák, pedig neki koronája se volt.

Mátyás király háborúzott is ha kellett, hisz kitalált egy kedvenc csata kiáltást és volt egy szép lova is, amin szeretett vágtatni. Pajkosnak hívta. Ne akarjuk tudni, hogy miért.

A király pártfogolta a művészeteket is, szeretett karaokezni és tánctudása sem volt utolsó, bár első sem. Mátyás szerette a disznó vicceket, ezeken mindig jót kuncogott. Jannus Pannoniust sokáig disznó viccek írására kényszerítette, de ahogy Mátyás írja: "...az a kis majom, mindig értelmetlen verseket írogatott, pfff..."

Mátyás rendelkezett korának második legnagyobb könyvtárával, azonban a kölcsönzési feltételek elég hülyén voltak kitalálva, így a corvinák nagy részét nem vitték vissza neki.

A király szerette a katonákat is. De nem úúúgy... A katonság vezetőjének Kinizsi Pált nevezte ki, aki fél kézzel elbánt bárkivel és egyébként is Call of Duty bajnok volt, ott meg aztán kell a taktikai érzék.
 
Miután Mátyás meghalt oda volt az igazság. Na de majd a Vona rendet tesz - tartja a legenda.

Megjegyzés: A fenti kép 1463-ban készült, mikor Mátyást bolti lopáson érték. A képet a rendőrség profilképes archívumából szereztük.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr143057511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása