Koppány a magyar történelem egy ismert alakja, ő az az ember, aki annyira király akart lenni, hogy négy felé szakadt. Viszont akármennyire is nagy volt az igyekezete ördögi terve sosem vált valóra. De ne ugorjunk ennyire előre.

Koppány 3,5 kilóval született a Magyar Fejedelemség területén. Igen izgága gyermek volt, mindig királynak öltözött vagy ha nem akkor háborúsdit játszott a játék lovasíjász katonáival, amiket olaszországi bácsikájától idősebb Dzsepettótól kapott.
Szülei a bölcsődébe nem adták be a kis Koppányt, viszont az óvodába már beíratták, ahol egy korona volt a kisfiú jele. Ekkoriban nem volt túl sok gond vele, dajkái szerették, kedvenc óvónője Gizi néni ezt írta kőnyomatos emlékkönyvébe:
"A kis Koppány szeleburdi gyerek volt, de lehetett szeretni, az óvodai feladatok teljesítése során majd szétszakadt a tett vágytól. A kollégáimmal egyébként volt egy érdekes foglalatosságunk is: Mindig figyeltük és számoltuk, hogy melyik gyerkőc kell fel a leghamarabb és amíg az ifjú Koppány nálunk volt mindig ő vezette a felkeléseket."

Koppány tehetségére aztán az iskolában is felfigyeltek, ő volt az egyetlen gyerek, aki egyszerre négy felé is tudott figyelni. Iskolai évei alatt kifejezetten ügyes volt a trónöröklés kérdéseit illetően, bár utólag kiderült, hogy egy-két dologban tévedett.
A testnevelés órai játékokban azonban általában alul maradt, se az "Adj király katonát" nem ment neki, sem a szabad foglalkozásokon játszott székfoglaló.

Koppány élete során 3 nagy ellenfele volt, Géza Fejedelem, István király és egy különösen rakoncátlan tücsök, ami éveken át az ablaka alatt ciripelt még hozzá éjszaka.
Géza fejedelem viszont áramütés következtében elhunyt, így a magyar trón üressé vált. Koppány régi álma vált valóra és nyomban magának követelte a királyságot, az "én voltam itt előbb" elv alapján, sőt a "milf" elv értelmében Géza Fejedelem özvegyét Saroltot is elakarta venni.

A hivatalos örökös azonban István lett. Koppány ezt nem bírta idegileg és úgy döntött elveszi Istvántól a trónt. Először egy kő-papír-olló versenyt javasolt, mire István kikérte magának ezt a pogány játékot és inkább piros-pacsiban szerette volna eldönteni a magyar trón sorsát. Végül aztán birokra keltek és mint tudjuk Koppány húzta a rövidebbet. István aztán felnégyelte Koppány holt testét és a négy leglegyesebb várba tűzte ki a darabokat légyfogó gyanánt.

Az alábbi képen Koppány látható (még egyben), a fotó egy töltött káposzta evő verseny végén készült:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr433163405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása