Hammurapi egy régi nagy király volt, aki a sumereket vezette, viszont a tévhittel ellentétben a Schumacherekhez az égadta világon semmi köze nem volt, bár tény, hogy mindig is szeretett volna részesedést szerezni a Force India csapatában, de az indiaiak szóba sem álltak vele, néha pedig még mocskos terroristának is nevezték.

A sumerek egyébként mezopotámiai népek voltak ott élték mindennapjaikat, kivéve ha üzleti ügyek miatt el kellett utazniuk.

De térjünk vissza mai témánkra Hammurapira, aki időszámításunk előtt született, de mivel az időt akkor még nem számolták így senki nem tudja, hogy mikor. Nagy bosszúságot is okozott ez a későbbi királynak, hiszen gyerekkorában rendre elmaradtak a szülinapi zsúrok és az újévi bulik is.
A kis Hammurappi már kölyökként is igen szigorú volt, dajkái szerint az egyik kedvenc elfoglaltsága az volt, hogy oszlopokat állított az óvoda kertjében.
Viszont akármilyen szigorúan is élte életét a barátaira mindig volt ideje és szerencsére barátokból nem volt hiány az életében. Leginkább más mezopotám gyerekekkel szeretett játszani, akik őt csak Rappinak szólították.

Pár idővel később aztán Hammurappit babiloni királlyá választották, aminek nagyon örült, leginkább azért, mert kényelmes volt a trón és fasza kis koronát is kapott, ahogy erről későbbi életrajz írója is írt.

Hammurappi életének egyik legnagyobb dobása 5 méter 60 centi volt, az is 5 kilós ólomgömbbel, viszont a másik nagy tett, amit véghez vitt a híres törvényoszlopának felállítása volt. A sumér nők egyébként gyakorta viccelődtek azzal, hogy legalább ezt sikerült felállítania a királynak - bár őket aztán ezért meg is ölték.

A törvényoszlopon egyébként rengeteg törvény volt, ezért jó magasra is sikeredett. A törvények között egyébként találunk ma is ismert és használt törvényeket is, de olyat is, ami ma már kiment a divatból. Következzen hát néhány példa:

13. tc. - "Amit megeszel az a tied!"
53. tc. - "Az Általános Forgalmi Adó mértéke legyen 27%, mert ez így a jó!"
69. tc. - "Ha valaki tyúklopáson érnek, annak vágják le kezét, de a tyúkot is!"
114. tc. - "Aki nem sumer az buzi, de főleg a perzsák!"

A törvények mély nyomot hagytak az ország életében, többször is próbálták őket megváltoztatni, de az ehhez szükséges 2/3-os többség sosem jött össze.

A fenti képen Hammurappi kedvenc étele látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr933317352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása