Julius Caesar akkor élt, amikor az időt még nem is számolták, ezért fel is találta a naptárat. Példát lehetne venni róla. Caesar igazán sok minden volt élete során: portás a Colosseumnál, feltaláló, katona, hadvezér, zsoldos, cipész és végül halott.

A közhiedelemmel ellentétben Caesar nem egy kutyáról kapta a nevét. Ám de szeretett szónokolni és break-táncosként is gyakorta bizonyította rátermettségét, egyszer a haj is kikopott a feje tetején.

Kedvenc viselete a tóga volt és a babérkoszorú. Felszabadultnak és különösképpen menőnek érezte magát ebben a szerkóban.

Mint már említettem Caesar szeretett katonáskodni, pechjére az ő korában még nem voltak gépfegyverek, ezért csak nyilazni tudott, meg dárdázni, viszont ezeknél is jobban szeretett parancsolgatni, úgyhogy hadvezér lett. A hadvezérek élete pedig, mint tudjuk nem könnyű, hiszen katonákat irányítgatni felelősségteljes feladat.
Caesar-t szerették és tisztelték a katonái, ha meglátták tapsoltak és ujjongtak, kivéve egy-két deviáns köcsögöt, de őket gyorsan eladták rabszolgának.

El is érkeztünk Caesar uralkodásának egy kényes pontjához, a rabszolgasághoz. Bizony a rabszolgaság intézménye Caesar idején is működött, bár ez csak a rabszolgákat zavarta, de rájuk meg magasról szartak.

Caesar idején a Római Birodalom nagy volt. Nagyon nagy. Még Britannia is odatartozott, bármit is mondanak azok a sznob angolok.

Caesar életében két jelentős esemény történt. Az egyik az, mikor i.e. 44-ben fogadott fia Brutus és pajtásai megölték. Ez eléggé fájt neki, de nem is a sok késszúrás és arcon köpés, hanem az, hogy az a kis geci Brutus elárulta őt. Ekkor hangzott el a következő híres mondat: "Et tu mi fili, Brute?", amely szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy: "Anyád egy kurva volt Brutus!" az a másik fordítás a történelem könyvekben egy humbug.

A másik jelentős esemény az volt, mikor Caesar találkozott Asterixel és Obelixel, akiknek x-re végződik a nevük és ezért nehéz ragozni. Asterix és Obelix gallok voltak, egész konkrétan Christian Clavier és Gerard Depardieau volt a nevük, de ők ezt tagadták.
Caesar és a gallok nem voltak jóban, már csak azért sem, mert Caesar szerette a gall húst. "Rohadt kannibál!" - mondogatták is a gallok.

Összességében azért elmondhatjuk, hogy Caesar jelentős történelmi személyiség volt, fontos dolgokat hajtott végre, neve szerepel a történelem könyvekbe és egy-két fura falfirkán a Józsefvárosban. Caesar viszont - mint azt nem létező naplójában is írja - arra volt a legbüszkébb, hogy neve az enaztantudom.blog.hu-ra is felkerült.

Az alábbi korabeli képen Caesar éppen rendre inti rakoncátlan katonáit:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr783083017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása