Hannibal Barkasz az ókorban élt és annyira jó hadvezér volt, hogy még szobrokat is csináltak róla. Egy anya és egy apa gyermeke volt és kis korában még nem volt biztos abban, hogy hadvezér lesz, csak úgy, mint más gyerek ő is mérlegképes könyvelő szeretett volna lenni.

Ennek ellenére azonban a II. pun háborúban véghez vitt tetteiről ismerhetjük Hannibalt, akit a rómaik rettentően gyűlöltek katonai sikerei és a szép haja miatt. Mivel Hannibal pun volt gyakorta csúfolták puncinak, erre Hannibal körszakálla még rá is játszott.

Hannibal aztán egy reggel úgy döntött, hogy megtámadja a Római Birodalmat, persze ennek több oka is volt. Szerette volna elfoglalni Vatikánt és kitalálta azt is, hogy Rómában épít egy köralakú vásárcsarnokot, ahol a béke, a rend és a szeretet fog uralkodni és az építéménynek a Colosseum nevet adja.

Hannibal okos és ügyes volt - jó példa erre az i.e. 210-ben rendezett karthagói ki mit tud is, ahol közönség díjat kapott elefánt táncoltatós száma miatt.
Rómát Hannibal furfangos módon nem a tengeren támadta meg hajóval, hanem szárazföldön indított támadást a Birodalom ellen. Ennek több oka is volt. Az egyik, hogy a hajón mindig tengeri beteg lett és nem szeretett volna zölden öklendezve hadvezérkedni, úgy vélte az nem hiteles, valamint az elefánt táncoltatós produkció után megmaradt elefántokat sem volt szíve otthon hagyni.

Ezért hát az Alpok vonulatain keresztül támadta meg Rómát, az elefántokkal együtt, akik mit ne mondjak kurvára örültek a hónak. Csúfolták is rendesen Hannibált, a mára már közismertté vált gúnyolódással: "Hannibál, te kannibál!"

Hannibal hadjárata elég sikeres volt, átjutott az Alpokon, és több római város is behódolt neki, miután mindenhol megígérte, hogy ingyenes lesz a buszközlekedés és a helyi vállalkozókat adókedvezményben részesíti. Ez is példázza Hannibal rendkívüli stratégiai képességét, hiszen akkoriban még nem is voltak buszok, a rómaiak mégis bedőltek neki.

A karthagói hadvezér nem ismert lehetetlent - Tom Cruise be is vallotta, hogy Ethan Hunt karakterét nagyrészt Hannibalról mintázta - már-már Rómát is sikerült bevennie. Erre azonban mégsem került sor, nagy kár, hiszen Hannibalt már kezdték megkedvelni, leginkább a kisebb-nagyobb lakóközösségek zárták őt szívükbe és ők terjesztették el a ma már ismert latin közmondást a "Hannibal ante portas!"-t, ami annyit tesz, hogy "Hannibal legyen a portás!". Végül azonban nem ő lett, hanem a magyar származású Publius Marcus Tullus Béla bácsi nyerte ezt a megtiszteltető címet.

Hannibal emléke azonban örökre velünk marad, még akkor is, ha nem szokás róla kutyákat elnevezni.

Végül pedig íme a Hannibalról elnevezett harci jármű:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr73111342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása