Először is szögezzük le, hogy a szúnak két fajtája létezik, a kis faszú és a nagy faszú. Egyesek még a rézfaszú baglyot is ide sorolják, de az ornitológusok szerint ez nem jogos, hiszen az egy madár.
Ezzel ellentétben a szú egy kis bogár, ami a fakérgét rágcsálja vígan. Persze, ha tényleg csak fakérget rágcsálná nem lenne baj, de sajnos ez nem tejesen van így. Ugyanis a szú az emberiség egyik legnagyobb ellensége.

Ez a kijelentés persze összetettebb annál, mintsem ha nem lenne az. A szúkat a kártevőkhöz szoktuk sorolni, hiszen csak a baj van velük és sajnos mindenütt jelen vannak, kivéve a Parlamentben, legalábbis Schmitt Pál ezt akarta írni levélben, de sajnos elvétette.

A szú jó kártevőhöz méltó módon semmire sem használható, bár Etiópiában a húsa miatt tenyésztik, de más országban ez sem jellemző. Az irtása azonban annál inkább megfigyelhető és gyakran problémás is. A szút nem könnyű kiirtani, bár az 1960-es években Vietnamban több kísérletet is folytattak, melyek során a napalm hatásosnak bizonyult, de sajnos nem csak a szúban tett kárt.

A szúk elleni védekezés egyik legjobb módja ha nem használunk semmi olyat ami fából van, vagy ha mégis akkor időnként gyújtsuk meg azt.

A szú a fa belsejével is tud táplálkozni és ezáltal apró járatokat hozz létre a fában. Finn favágók szerint ez nagyszerű labirintus játék, főleg ha közben vodkázunk.

A szúkat nem könnyű felismerni, hiszen olyan egyformák, ezért is butaság, ha valaki elnevezi őket. Másrészről nem is nagyon hallgatnak a nevükre.

A szú leginkább az asztalokban, székekben és a nagyobb bútorokban tehet kárt, de ugyanakkor a fakanalakra sincs jó hatással. Igaz ez olyannyira, hogy ha nem vigyázunk akkor könnyen a lebbencs levesbe kerülhet a szú, ami kártékony hatással lehet az akárminkre.

Annak ellenére, hogy a szú nem egy közkedvelt jószág mégis előfordul a filmekben is, hazánkban Choky Ice a legismertebb szú-színész, aki a filmekben előszeretettel formálja meg a nagy faszút.

Végül pedig az alábbi képen egy szőrös faszú látható:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr803162364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása