2011.06.23. - A nap szava: Borz by Csabi87

A borz egy állat. De nem úgy, mint a politikusok, vagy az alkoholisták. Bár a borz is tud büdös lenni, mint az alkoholisták, nem is tudom ez kit minősít.
Minden borz szőrős állat, de nem minden szőrős állat borz. Ez egy örök igazság, érdemes megjegyezni. A borz nagyjából 90 centiméter hosszú. A kis borz ennél kisebb, a mutáns borz pedig ennél nagyobb, de olyan csak a filmekben létezik, és ott úgy hívják, hogy torz borz. 

Nappal földalatti üregekben él pajtásaival, éjszaka pedig vadászni indul. Mindenevő állat, bár a gumicukrot nem szereti, meg lovakat is viszonylag ritkán támad meg, de lehet azért, mert a ló nem éjszakai állat, hanem patás. 

A borz téli álmot is alszik, mondhatnánk, hogy azért mert lusta, de hát a borz nem tud hóembert építeni és hócsatát vívni, úgyhogy érthető, hogy inkább alszik, ezért aztán tényleg nem ítélhetjük el a borzokat. 

A borzra lehet vadászni is, mondjuk puskával. Ez több okból is köcsögség, de akinek kicsi a farka az így próbál kompenzálni. Akinek nagyon kicsi az medvére vadászik. 
A borzok nagyjából 16 évig élnek, már ugye ha nem lövik le őket.

A borz szeret bujkálni, úgyhogy, aki már látott borzot az ügyes, aki nem az se búsuljon, mert az állatkertekben vannak borzok, de vigyázzunk, ne keverjük össze őket a gondozókkal. A gondozónak és a borznak is rosszul esne és ezt még a legmegátalkodottabbak sem akarhatják, hisz ennyire senki sem lehet pöcs.

A borz a mesékben is kedvelt alak. Általában kedves, jószívű állatként ábrázolják, vagy nem. 

A borz fő jellemzője, hogy aki már látta az tudja, hogy néz ki, valamint elég rakoncátlan állat, de a döglött borz már nem. 
Előfordulási helye leginkább Eurázsia és az internet, de utóbbi helyen csak kép formájában, bár a 3D-s képek megtévesztőek lehetnek.

Bejegyzésünk végére érve pedig dicséret illeti azokat, akik ideáig eljutottak, és ők igazán megérdemlik, hogy lássanak egy borzot, ezért íme egy borz:

Hát nem aranyos?
A tovább után lapul még pár kép.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Így néz ki két borz, elég egyformák.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emberi borzok, mert ilyen is van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr883008255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása