II. András 30 évig volt magyar király és közismert hódtartó. Érdekes módon pont trónra kerülésekor kezdett el hódokat is tartani, mivel azok különös módon megjelentek kedvenc várának várárkában, amit jól telehordtak fával ezek a kis csintalanok. Az egyiket el is nevezte Sándornak. A hódok igen a szívéhez nőttek, különösképpen kedvelte a nagy lapát farkukat, ami új utakat nyitott meg a királyi ágyban. De ebbe inkább ne menjünk bele.

II. Andrásnak nagy szíve volt, legalábbis halálakor a királyi boncmester ezt írta lexikonjába. Viszont akár mekkora szíve is volt I. Andrást marhára utálta, mert megelőzte őt és így csak örök másodikként került bele a történelem könyvekbe. 

András hadjáratokkal és bűvésztrükkökkel igyekezet hát felülmúlni elődjét. Pechjére akkor még nem volt cilinder, a pápa pedig nem engedte, hogy a Szent Koronából húzza elő nyulat, habár András váltig állította, hogy Isten ezért nem lenne mérges.

1205. május 29-én koronázták királlyá Székesfehérváron, a strandon, mert ahogy II. András írja visszaemlékezéseiben "...baszott meleg volt és egyébként is akkor vettem egy új fürdőruha alsót." 

Andrásnak 3 felesége is volt, szerette is mindet jó nagyon és még Bánk bánt is.

1222-ben fura eset történt a királlyal. Éppen a főutcán sétált a haverjaival, amikor észrevettek egy feltűnően csinos nő személyt. András viccesen el is nevezte a csajt arany bulának. Ebből aztán később tévesen egy törvénykönyvet adtak ki a túlbuzgó udvari buznyákok, de végül is András örült ennek.

Andrásra mindenki jó szívvel emlékezett vissza, jó példa erre az udvari hóhér naplójának egy részlete is:
"Jaj ez a Bandi. Már gyerekkorában is olyan kis izgága volt, forgott a feje a nyakán össze-vissza. Örültem is, hogy ezt sose kell majd lenyesnem. Emlékszem már gyerekkorában is királynak öltözött, én már akkor a fejemet tettem volna arra, hogy király lesz. Szerencsére bejött."

II. András aztán egyszer csak meghalt. Szegény.

A fenti képen II. András éppen egyik kedvenc időtöltésének hódol: szobornak álcázza magát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr553097887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása