A hórukk egy igen népszerű magyar szó. Igazi jelentése azonban ennek ellenére nincs, de ne is lepődjünk meg azon, hogy a magyarok jelentés nélküli szavakat használnak, hiszen valóság showkat is néznek.

A hórukk szó megjelenésének körülményei a mai napig tisztázatlanok, bár a tudósokat többnyire nem is érdekli ez. Öreg hiba.

Azonban ha beleássuk magunkat a szó eredetébe akkor könnyen rájöhetünk, hogy egy ógörögkeltaszanszkrit szóról van szó. Tulajdonképpen ez az egyetlen ógörögkeltaszanszkrit szó és ez teszi különlegesé. Hazánkban még a 950-es évek környékén jelent meg, a portyázó magyarok szekercék helyett véletlen ezt a szót hozták magukkal, és mivel annyira, de annyira a szívükhöz nőtt nem is vitték vissza.

Szent István király udvarában kezdte aztán igazi pályafutását a hórukk. Olyannyira igaz ez, hogy István király Imre hercegnek írt intelmes könyve végére a Hórukk szót írta befejezésül, ami annyit tett, hogy "Csináljad Imike, gyerünk, hajrá!"

Ettől kezdve aztán a földesurak és így motiválták a jobbágyokat, illetve a szex előtt is igen népszerű felkiáltás volt, legalábbis ezt bizonyítják a korabeli jegyzetek.

A szó egészen sokáig közhasználatban volt, míg nem 1782-ben II. József úgy döntött, hogy betiltja ezt a szót, mert raccsolása miatt képtelen volt kiejteni. (Ekkor törölték egyébként el a "Répa, retek, mogyoró" kezdetű kis pár sorost is. - a szerk.)
A hórukk azonban nem tűnt el. Sőt mi több az első és második világháborúban harcoló magyar alakulatok közkedvelt szavává vált és így aztán a köznyelvbe is visszakerült.

Manapság leginkább költöztetések alkalmával, ott is az ágyak és nehezebb bútor darabok emelésekor használjuk, néha a "Na bazd meg, ez kurva nehéz!" szóösszetétel elhangzása előtt.

Végezetül pedig egy kép pár jó munkás emberről a hórukk használata közben:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr413115243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása