A szakmák szakmája, legalábbis egyes körökben ezzel illetik a betűtészta készítést. Egyesek szerint erre születni kell, mert megtanulni egy élet is kevés. Ennek ellenére 2000 szeptemberében a Gyermelyi gyár nagyot lépett, ugyanis beindított a 3 + 1 éves betűtészta készítő OKJ-s szakot.

A szak különlegessége, hogy szigorú felvételi rendszerrel rendelkezik, a leendő hallgatóknak álmukból felébresztve is tudniuk kell az ABC-t, ismerniük kell a különféle betűtípusokat és természetesen a betűméreteket is és nem utolsó sorban fontos szempont a fejen állva éneklés képessége is.

A 3 év alatt a hallgatókat kiképzik az összes betűből, az utolsó fél évben, pedig a számokat is megtanítják nekik, amolyan bónuszként.

A szakma hátulütője, hogy a diszlexiásokra eléggé ferde szemmel néznek, bár Réthelyi Miklós kijelentette, hogy a jövőben ez nem lesz így, majd hozzátette, hogy Illa-berek, nádak-erek a motoros jó emberek, végül pedig élethű bábokkal előadta kedvenc jelenetét Beethoven 9. szimfóniájából.

A betűtészta készítő szakma egyébként az egész világon nagy népszerűségnek örvend, a szakma csúcsa pedig egyértelműen Kínában van. Hatalmas problémát is jelent, hogy a Magyarországon tanult és végzett, diplomás betűtészta készítők végül Kínát választják. A Jobbik természetesen már jelezte nem tetszését, bár Vona Gábor felszólalásakor éppen a szavába vágtak, ő pedig még mindig nem tette túl magát az eseten, egyesek szerint könnyekben tört ki és "Én betűtésztát többet úgyse eszek" felkiáltások közepette rohant ki a Fehér Házból, vagy minek hívják azt itthon.

A betűtészta készítők egyébként elég furfangosak, ugyanis az aktuális zacskóba mindig elrejtik a nevük kezdő betűit is, ezen ők az esetek többségében jót kuncognak.

A szakmát választók egyébként általában békések, bár ennek ellenére az elmúlt évben nagy vita robbant ki, ugyanis a szakma két részre szakadt, mivel nem tudták eldönteni, hogy a DZS-t egybe, vagy külön kell-e írni betűtésztával.

Végül pedig egy érdekes tény a betűtészta készítőkkel kapcsolatban. Egy 2009-es felmérés szerint, a betűtészta készítők kedvenc levestésztája a cérnametélt.

A fenti képen a betűtészták legnagyobb ellenzője Schmitt Pál éppen megesküszik, hogy amíg ő él, nem eszik efféle ocsmányságokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr43135142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása