A levélhullás egy a tél közeledtét, az ősz itt létét jelző biológiai folyamat, amely leginkább fákkal, bokrokkal, rekettyésekkel övezett területeken jellemző. Ennek ellenére lehullott levelekkel találkozhatunk famentes területen is, köszönhetően a kétbalkezes postásoknak.
 
A levélhullás több okból is bekövetkezhet ám. Az egyik és legjellemzőbb ok, az hogy a lombhullató növények érezve a hideget közös megegyezés alapján a leveleik lehullajtásáról döntenek. Ebbe a folyamatba egyébként az esetek egy részében a szél segítségét is kérik, de üzbég marhapásztorok fákat rázó öregasszonyokat is megfigyeltek már. Ez utóbbi jelenség egyébként hazánkba is begyűrűzött a válsággal együtt. 
Száguldó riporterünk, a volt Forma-1-es versenyző, Baumgartner Zsolt az utcán járva kérdezte a járókelőket a farázásról.
 
"Hát én csak a seggemet rázom, azt is a tiesztóra!" - Angelika (23)
"A farázasa elég fárasztó folyamat, de szükséges, mert így hamarabb leérnek a falevelek, de hát hiába mondom ezt magának, maga nem az a farázó fajta" - Jolán (73)
"A fa nem ráz... csak az a két lyuk a falba, ha belenyúúsz!" - Béla (51)
"Gügügágá!" - Simonka (2)
 

Mivel a kapott válaszokkal semmit nem értünk el, ezért Szijjártó Pétert próbáltuk meg elérni, aki éppen teremfocizott, ezért nem állt szerkesztőségünk rendelkezésére, de azt azért mindenképpen leszögezte, hogy az adó emelésre szükség van és cáfolta azokat az értesüléseket, hogy ez bárkinek is rossz lenne, majd rúgott egy kapufát.
 
Szerkesztőségünk ezért úgy döntött önmaga jár utána ennek a témának.
 
Mint rájöttünk a levélhullás egy ígyis-úgyis bekövetkező esemény. A mókusok már többször felemelték szavukat ellene, de mindezideáig nem történt semmi előrelépés az ügyben. Ezek az édes kisállatok leginkább arra hivatkoznak, hogy a fenyő szúr és egyékbént is jobban szeretik a tölgyet, úgy hogy ne hulljon le a levele.
 
A levélhullás mint olyan egyébként szép is lehet, főleg a nagy erdőkben, ahova aztán kimehetünk és rúgdoshatjuk a faleveleket, vigyázva, hogy a közelben lévő vaddisznókat még csak véletlenül se bosszantsuk fel.
 
Ellenben a városi levélhullás már sokkal gusztustalanabb is lehet, mivel ha nem takarítják el, az őszi esőzések katasztrófálissá tehetik a helyzetet, az által, hogy jól megrohasszák a leveleket, ami ront a város összképén meg amúgy is felettébb gusztustalan.
 
A levélhullás elleni védekézés szimbóluma egyébként a gereblye. 
 
Végül pedig egy fontos tény, amelyik levél nem hullik, az hazudik.
 
A mellékelt képen jól látszik, hogy még Micimackó és barátai is nagyon szeretik a levélhullást, Tigrisnek még a farka is feláll.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr803260003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása