Az adósságspirál nem keverendő össze azzal a spirállal, amit a nők használnak a terhesség megelőzése végett. Ez még annál is rosszabb és nem is előz meg semmit.

Adósságspirálról akkor beszélünk ha valakinek sok az adóssága és akinek tartozik az is tartozik valakinek és még az is valakinek. Ez így egy kicsit bonyolult, de engedjék/engedjétek meg, hogy kifejtsem.

Tegyük fel, hogy átjön hozzánk a szomszéd: Sanyi. Sanyi, akinek kedvenc helye a sarki kocsma és mindig szöszmötös kötött pulóverben szaladgál, kivéve a nyári melegben, mikor pelyhes felső testtel és kacsázó biciklista mozdulatokkal kering a faluban. Mikor megszólal a csengő, már tudjuk, hogy Sanyi az, a nyári szellő a nyitott ablakon át söpri be kis szobánkba Sanyi mámorító szájszagát, illetve ettől a szájszagtól a kutya is nyüszítésbe kezd az udvaron. A helyzet megtörtént: megjött Sanyi.

Sanyi a csengőre könyökléssel egy időben kántálásba is kezd: "Van valaki itthon-é, van valaki itthon-é" rigmusokkal teletűzdelve. Az elkerülhetetlent érezve kibotorkálunk, illedelmes köszöntjük Sándort, aki éppen ekkor böffent egyet, majd éktelen köhögésbe is kezd a dohányzás végett, amire szintén dollármilliókat költ.

"Elnézést már-é, hogy így itten zavarok hé" - kezd bele mondandójába Sanyi, de mire a hosszú körmondat végére ér elfelejti mit is szeretett volna. Kétségbeesésében tüsszent egyet, mire sűrű, tömött, sárgás bajszából a tegnapi pacal maradványai kerülnek elő. Jó ízűen körbe nyalja hát a száját.

"Kéne égy kis pé'z" - tér a lényegre egy újabb böffentés kíséretében.

Mi viszont fogjuk magunkat és bemegyünk, szó nélkül mit sem törődve Sanyival, mert tudjuk hogy: Sanyi tartozik a kocsmában, hitelre iszik, de annál többet, de így vannak ezzel sokan. Bandi a jó szívű kocsmáros tényleg jószívű, de egy balfasz, sokan tartoznak neki. Bandi pedig sokaknak tartozik, és azok a sokak is tartoznak sokaknak. Még jobban szemléltetve valahogy így nézhet ki a dolog:
Sanyi tartozik Bandinak, Bandi viszont már három azaz 3 embernek tartozik, ez a három azaz 3 ember összesen 9 embernek tartozik, az a kilenc ember pedig már 27-nek, az a 27 pedig már... ööö... eddig tudtam a 3 hatványait. Egyszer pedig a kör bezárul és létrejön a körbe tartozás, mindenki tartozik mindenkinek és mindenkinek a jó édesanyját.

Az adósságspirál tehát nem jó dolog, de a foghúzás és a napi többszöri fosás se, mégis életünk vele járói.

A megoldást erre a problémára csak Simor András tudja, de ő meg hallgat, hisz ő úgysem tartozik senkinek, csak neki tartoznak.

A fenti képen Sanyi éppen el van esve.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr593217629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása