A lókötő egy igazán jó munkás ember, habár manapság már nem annyira elterjedt, inkább csak átvitt értelemben használjuk, még hozzá azokra az emberekre akik még lóval is csinálnák. A leghíresebb magyar lókötő ezek alapján Staller Ilona.

A lókötészet, mint foglalkozás már azóta létezik, amióta lovak vannak. Lovakat pedig igen régen Afrikában találták fel egy zebra festészeti verseny alkalmával. Igen érdekes és ugyanakkor nehéz szakmáról van szó, hiszen lókötő nem lehet, minden jött-mentből. A lókötészet, mint szakma Nagy Lajos idején terjedt el hazánkban, ekkor már lehetett szakmaként választani az egyetemeken. Nagy Lajos nagyon szerette a lovakat, gyakran lovagolt, és feleségének is gyakran javasolta a lovaglást, bár érdekes módon ezt mindig nyereg nélkül és saját magán.

A lókötészetből aztán az évek során sok minden kinőtte magát. Hollandiában - miután a hollandok feltalálták a virágot - megjelent a virágkötészet. A világ egyes részein megjelentek a szitakötők. A nagymamák szinte egyszerre álltak rá a nagyiparban történő sál kötésre. Illetve mindenképpen említést érdemel Janus Pannonius is, aki botfüle miatt, tévesen a költészetbe kezdett bele.

Lókötőnek lenni jó! Legalábbis ezt állítják magukról a szakma gyakorlói, akik a mai napig céhekbe tömörülnek. Állításuk szerint mindezt azért teszik, mert a h-t könnyebb ejteni, mint a g-t és Orbán Viktor egyébként is megengedte nekik, hiszen ő aztán igazán szereti a lókötőket. Rossz nyelvek szerint a magyar kormány tagjai között és a Parlamentben is alkalmazz egy-kettőt.

Mint már említettem a lókötők száma igen megfogyatkozott, ám de mivel ősi magyar szakmáról beszélhetünk a Jobbik már megkezdte a lókötészet felvirágoztatását. Egyesek szerint Vona Gábor is szeretne lókötő lenni, hogy három év múlva fehér lovon vonulhasson be a Parlamentbe. Bár ha igaz a pletyka Schiffer Andrásnak is hasonlóra fáj a foga. Persze az enaztantudom.blog.hu abszolút elzárkózik a politikától, úgy hogy győzzön a jobbik.

Végül pedig íme egy kép egy lókötőről és a kötöznivaló lováról:

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr163160907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása