2011.09.03. - Kukta-sarok: Rántotta by
A rántotta egy ősi étel, de nem olyan ősi mint az update kenyér, állítja Schobert Norbert az ismert pénzhajhász. A rántotta elkészítése valóban egyszerű, akár egy 2 éves is megtudná csinálni, ha felérne a tűzhelyig. Mielőtt neki látnánk az elkészítésnek a hozzávalókat kell beszereznünk. Egy ínycsiklandozó rántotta elengedhetetlen kellékei közé tartozik a tojás, hiszen ez a rántotta főalapanyaga. A tojás általában a tyúkban található, nyúljunk csak fel érte bátran. Az ideális rántotta legalább nem egy tojásból készül, hiszen az fél fogra sem elég. A tojáson kívül különféle fűszerekre is szükségünk lehet, só, bors, pirospaprika, fahéj és egy csipetnyi csili megadja a rántotta ízét. Ebben biztosak lehetünk. Aki szeret fosni az még élvezni is fogja.
Ezeken kívül aztán egyéb hozzávalókkal is gazdagíthatjuk a rántottát. Dobhatunk bele sajtot, paprikát, hagymát, kolbászt, előre bepácolt csigákat is, legalábbis a blog képzelt munkatársa Pierre szerint.
A rántotta elkészítésétől nem kell félni. Az az igazság, hogy lehetetlen elrontani, vagy ha mégis, majd megeszi a kutya, vagy kidobjuk a picsába.
Miután minden hozzávalót beszereztünk mossunk kezet, mégis csak a tyúk seggéből húztuk ki a tojást. Aztán a tojásokat szépen ügyesen bontsuk ki, tojás nyitó segítségével. Kezdő szakácsoknak mondanám, hogy a tojás nyitót köznyelven csak falnak hívják.
Ha minden tojást feltörtünk legyünk büszkék magunkra, majd egy villa segítségével jól keverjük össze a tojást, amíg egybefüggő sárga takonyszerű izét nem kapunk belőle, ebbe aztán mehetnek a fűszerek.
Mikor ezzel elkészültünk csiholjunk tűzet és rakjuk fölé a serpenyőt. Ebbe aztán örömmel dobálhatjuk a hozzávalókat, viszont a tojást hagyjuk a végére, mert az úgy izgalmas. Mihelyst a tojást beleöntöttük a bödönbe máris kezdjük szétnyiszatolni egy szimpatikus fakanállal, vagy bottal. Addig süssük amíg nem lesz finom. Ezt könnyen megtudhatjuk ha kiveszünk egy kis darabot a serpenyőből. Vigyázzunk meg ne égessük a nyelvünket, mert akkor egy darabig nem lesz etye-petye.
Az elkészült ételt tányérban, vagy a hecc kedvéért pohárban tálaljuk.
Jó étvágyat!
A képen látható kenyér csak illusztráció!
Szólj hozzá!
Címkék: kukta sarok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.