A gereblye tulajdonképpen a fésű tovább fejlesztet és teljesen más célokra használt változata, illetve az a tárgy, amely szinte minden háztartásban megtalálható, jobb esetben még a panelházakban is, hisz sosem lehet tudni mit hoz a jövő.

A gereblyét még egészen régen találták fel, bár sajnos pontos évszámát nem találunk a kalendáriumokban, viszont abban biztosak lehetünk, hogy egy híres angol uralkodó család egy tagja, Sir Arthur Gereblye volt a feltaláló. Sir Gereblye szeretett a kertben szorgoskodni és már a töke ki volt azzal, hogy kapálás után szanaszét marad a gaz. Eleinte kis fésűjével próbálta meg összeszedegetni a szétmaradt gyomnövényeket, de hamar belátta, hogy ez bizony pepecs munka, ezért inkább úgy döntött, hogy feltalál valamit. Így született meg a gereblye.

A gereblye azóta egy jó nagy utat bejárt szerszám lett, hiszen mindenfelé használják, ahol szükség van rá, és már pedig az egész világon szükség van rá, szinte hogy, majdnem, de talán nem annyira, mintha mégis.

A gereblye egyébként két főrészből áll, ami használat során egy harmadikkal, a paraszttal egészül ki. A másik két főrész a nyél, amin keresztül a gereblyét fogni lehet, illetve maga a gereblye fej, ami egy direkt fésűszerű képződmény.

A gereblyét ma már leginkább csak földművelésre és a disznók megnevelésére használják, de nem volt ez mindig így, ugyanis régebben, például a Dózsa György-féle parasztfelkelés idején hatalmi eszköz is volt. A nem túl barátságos és már felkelt parasztok ugyanis ezzel támadtak azokra, akikről úgy vélték, hogy meg kell őket támadni. Az ekkori király be is tiltotta a gereblye ilyen célú felhasználását, amit a parasztok ha vonakodva is de elfogadtak és áttértek a kaszára.

Sajnos azért Magyarországnak mégis vannak olyan elszeparált részei, ahol nem tudják, hogy hogyan is néz ki egy gereblye. Ezeket az embereket összességében városi ficsúroknak, vagy városi kis buziknak hívják. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy ha úgy adódik gereblyével sokkal nagyobbat lehet ütni, mint manager kalkulátorral.

A mellékelt kép a "Hogyan ne rakjuk le a gereblyét, még akkor sem, ha véletlen bogáncs szorult bele" című könyvből származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://enaztantudom.blog.hu/api/trackback/id/tr383195248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása